Sikiatriko

Ska / Reggae / Punk

Biografia de Sikiatriko

Sikiatriko neix en la ciutat d’Alacant a l’estiu de l’any 2004, com banda de ska-punk. La formació original la componen Edu, a la bateria, Adri, al baix, Charly i Pella, a les guitarres, i Arturo, al teclat, encarregant-se Adri i Charly, a més, de les veus. Als pocs mesos de començar a assajar, sense tenir massa idea de tocar -excepte Arturo, que venia del grup alacantí de metal Kernel- comencen a recórrer els bars de la província amb un repertori basat en versions de Kortatu, La Polla, El Último Ke Zierre, Agua Bendita, Piperrak o Malos Vicios, i uns quants temes propis.

 

L’experiència d’aquests primers concerts és bona, i Sikiatriko segueix creixent, tocant i creant durant gairebé dos anys, però en 2006 Edu es lesiona la mà i ha de deixar la bateria. Durant mesos es busca substitut amb escàs èxit, fins que Nilo, percusionista il·licità, es fa càrrec de les baquetas. Aprofitant el paró, la banda decideix introduir una secció de vents, entrant en acció els germans Erades, Avilio i Rober -del grup de ska d’Asp Amansalva-, al saxo i a la trompeta, respectivament. Fins a l’any següent no es considera el grup preparat per a tornar als escenaris, coincidint amb la volta a la bateria de Edu, ja recuperat.

 

El 2008 és l’any de consolidació. A principis del mateix Esther, una clàssica de l’escena alacantina (RPM, El Hombrecillo Verde, Asulito…), es fa càrrec de la veu principal i poc després Jaime, trombonista murcià procedent del jazz i les big-bands, s’uneix als metalls. Sikiatriko surt per primera vegada d’Alacant i toca en sales i festivals de diverses ciutats de l’Estat. Amb el seu primer treball d’estudi, una maqueta de quatre temes -encara en fase de postproducció- gravada en la Nave Iguana (Sant Vicent del Raspeig), es classifiquen -i guanyen- el VI concurs de grups de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i queden segons en el IX concurs de música jove de la Regidoria de la Joventut d’Alacant. Finalment, s’incorpora Saoro a la percussió i Dudu -del grup Kon Deskaro- substitueix a Pella a la guitarra, ja que aquest marxa a Dinamarca per motius d’estudi.

 

En tot aquest temps, amb les influències de cada músic, el ska-punk original s’ha anat barrejant amb aportacions i ritmes d’altres estils com reggae, rocanrol, r&b, swing o latin-jazz; això, sumat al contingut social i reivindicatiu de les seves lletres converteix el directe del grup en un veritable Sikiatriko.

 

Components

Adri: baix i veu

Arturo: teclat

Avilio: saxo

Charly: guitarra, harmònica i veu

Dudu: guitarra

Edu: bateria

Esther: veu, melòdica i percussions

Jaime: trombó

Rober: trompeta i fiscorn

Saoro: percussions