Skaparapid

ska

Biografia de Skaparapid

Skaparapid començà a funcionar l'octubre del 1993 a la ciutat de València, a dins del Kasal Popular, un centre social okupat, ja desallotjat actualment. Aquest kasal va mantindre les portes obertes cinc anys i durant tot aquell temps s'hi va dur a terme una frenètica activitat contracultural. Així, l'abril del 1995, després d'un any de posar a prova l'explosiva mescla d'estils en directe del grup i de nombroses actuacions (quasi sempre solidàries i caracteritzades per la festa que muntaven i l'assistència massiva de públic), Skaparapid editen el seu primer treball en forma de K7 amb la distribuïdora Soroll, una distribuïdora alternativa i no comercial. D'aquest primer treball, enregistrat als estudis Experience, porten més de 6000 còpies editades i encara continua sent molt demandat. Cal destacar-ne cançons com "Que trabaje el Rey", "Per Què?", "Hipertrola", etc.

 

Durant un temps la banda participa en festivals i festes compromeses amb diferents causes: per l'okupació, antimilitaristes, contra el feixisme, etc. Aquests concerts es fan principalment a Catalunya i al País Valencià, però també viatgen diverses vegades a Alemanya i a Portugal. En aquell temps, el grup consolida els seus directes en micro i en macro, tocant tant en llocs improvisats i per a poca gent (el Villar, Landete, etc.), com davant de tres mil persones (dos Reggus a Reus, Guindalera a Madrid, 1r Festival de Balaguer…). També es produeixen canvis a l'interior del grup -canvis de músics i d'estils-, però açò no impedeix que isca al carrer el seu segon treball, titulat:

 

Que empieze ya, gravat també als estudis Experience i editat el desembre del 1996 amb el segell Capità Swing. En aquest treball ens presenten dotze temes originals en CD, K7 i també un single de promoció. D'aquest material porten més de 7000 còpies editades.

 

En el sentit més positiu de la paraula, tot això va constituir una experiència bonica i necessària per al grup. Les presentacions d'aquest treball a Catalunya, Madrid i València van ser multitudinàries i obriren una altra agitada temporada d'actuacions en directe.

 

Skaparapid es dispara i els criden a tocar en concerts com el Badalona Ska Festival amb: Bad Manners, Ska-p, Komando Moriles; el 4t Reggus de Reus, on comparteixen escenari amb Linton Kwesi Jonson, Zebda, Persiana Jones, Desakato Dada i Que Rule, entre d'altres; també actuen en el 1r Doctor Martens Internacional Festival, amb Selecters, Malarians, Skarface i Skatobeat. Tot això, sense abandonar en cap moment el seu compromís amb els col·lectius locals de lluita social, fent remodelacions internes al grup i treballant en el següent disc: El cuento de nunca acabar.

 

Aquest tercer treball és autoproduït pel grup i editat per Tralla Rècords, de Barcelona. És un recull de catorze temes originals que són una clara mostra de les últimes tendències del grup. Fusionen ska amb altres músiques i amb lletres plenes d'ironia sobre la realitat asfixiant que pateix la vida al planeta Terra. El tercer treball de Skaparapid és, en definitiva, el resultat de l'últim any de funcionament abans d'enregistrar-lo i pretén plasmar el que fan damunt de l'escenari: festa, tralla i compromís social. És, això segur, una bona dosi de Ska amb Passió, un cant local per a una música global com el ska Des de l'edició d'aquest tercer treball, l'any 1999, el grup continua realitzant nombroses actuacions per totes les ciutats i pobles de l'Estat espanyol, sobretot a Catalunya, el País Valencià i Madrid.

 

L'any 2003 es va editar l'últim disc de la banda, Ací estem, produït als estudis Tabalet d'Alboraia i editat per El Lokal de Barcelona, Potencial Hard Core de Madrid i Anti-Corpos de Portugal. En aquest últim treball s'observa un salt qualitatiu notable del grup. Amb uns mitjans tècnics de més qualitat arriba aquesta descàrrega de 18 temes originals (excepte "Dime dime", composat per Silvia Amal), on s'exploren nous estils com el funk, la bossa nova, el surf, el hip hop o el tango, sense abandonar mai els orígens musicals de la banda basats en el ska El disc també inclou un vídeo del tema "Que trabaje el Rey", filmat en el VII Festival ViñaRock, i un joc d'ordinador anomenat "Skapattacks". En aquest període el grup realitza dues gires per Mèxic (anys 2003 i 2004), on són rebuts amb molt d'entusiasme i gran eufòria. El públic mexicà segueix el grup incondicionalment, seguiment que sorprén els músics, tant per l'assistència massiva de públic als concerts com per la gran distribució no comercial de tots els discos de la banda.

 

En l'actualitat la banda, amb alguns canvis en la formació, continua actuant principalment en l'Estat espanyol i Portugal, en concerts i festivals solidaris, sempre intentant compaginar la música i la diversió amb el compromís social, de manera que continuen fidels als seus orígens.

Components

Pepe: Tècnic de so

Txoni: Trompeta

Migue: Trombó

Josep: Guitarra, Dolçaina, Acodrió, veu i cors

Esteban: Bateria i percussió

Dani: Guitarra slistas, guitarra clàsica, Kazoo programació, producció, veu i cors

Carmen: Veu i cors Jesus: Baix

CONTACTE

skaparapid@skaparapid.net

 

Telf. 656923695

 

aptat 12.242-46080-València