Es consolida una nova escena de grups i col·lectius que aposten per l’ ska i el reggae d’arrel jamaicana

 

Alguna cosa està canviant en l’ ska valencià. D’ un panorama dominat als 90 per grups basats més en el punk o el rock com podien ser Skaparàpid, La Karraska o Ska band Malajunça, amb l’única excepció del fenomenal combo jazzistic Skaks, s’ha passat a un nou escenari on tan renovades bandes veteranes com d’ altres novells estan revolucionant el panorama amb música de qualitat.

 

Entre les primeres destaca la pausada però segura transformació de Ki Sap, una banda amb 11 membres i 11 anys d’ història amb una veritable autogestió per senyera, que nasqué fent l’ ska-punk típic de 1996 i que ha anat evolucionant fins traure un atractiu disc amb el millor de l’ escena reggae valenciana ­”Ki Sap meets València All Stars”  i que està a punt de traure al carrer un nou disc baix el pseudònim de “The Shake it up’s” que es convertirà en el primer disc d’ ska tradicional 100% instrumental a nivell estatal i pot ser europeu.

 

Un cas diferent és el de Contratempo, amb membres provinents d’ altres grups de la prolífica escena castellonenca com Barreja van traure un prometedor primer cd “BRJ ska sounds” que va acabar de confirmar les expectatives amb “Lonely” un mitja durada de 5 temes d’ ska jamaicà i early reggae a l’ alçada de les millors bandes estatals. Segons asseguren van a continuar pel camí dels discos de duració mitjana combinats amb concerts de qualitat, algun d’ ells com a backing band.

 

Entre els grups novells despunten els casos de Semenéska i The Skartats. Els primers són una banda de més de 15 membres, músics professionals, que alternen la música d’ arrels jamaiquines o jazzistiques amb la balcànica o altres com el soul o el rock. Pel que fa a The Skartats, és la primera banda jove que des del principi ha apostat per la fórmula del Ska-Rocksteady-Reggae, cosa inèdita fins al moment en aquestes terres.

 

I n’ hi ha més, altres bandes com els alcoians Buskant o els valencians The Skafeinats van incorporat als seus directes cada vegada més versions de jamaicans com Skatalites o Millie Small, així com de la 2 tone anglesa, col·laborant a situar l’ escena valenciana en el mapa skatalític estatal.

 

Però no només grups, col·lectius com Bredda amb l’ organització de concerts per on han passat les millors bandes mundials: The New York Ska Jazz Ensemble, Slackers, Aggrolites etc., la proliferació de selectors, festes, programes de ràdio, webs com www.valenciaska.net o segells com Jamaican Memories han contribuït a crear del no res una autèntica escena, servint d’ influència positiva per als grups i alleujant la manca de sales, promoció, presència als mitjans o recolzament institucional de la que adoleix una escena capaç però, d’omplir a besar les sales amb il·lusió, talent i esforç desinteressat provinent d’ una autèntica passió per la música.