El passat divendres 21 de Novembre es va realitzar el 1er FESTIVAL VALÈNCIA SKA amb els que, tal i com quedà demostrat dalt de l’escenari, son els grups valencians més punters, Contratempo, Skaks i Ki Sap vs Shake it up’s.

 

Els primers en entrar en escena van ser el castellonencs Contratempo, qui aclariren de seguida que el seu temps de repós i els canvis en la formació no els han afectat en absolut sino més be al contrari, continuen a un altíssim nivell, sobretot en l’apartat creatiu.

Amb ja la sala plena aplegà el torn de Skaks, banda que ja s’ ha consolidat després del seu retorn i que caldria esforçar-se molt per trobar un altre conjunt valencià de qualsevol estil que els iguale en qualitat musical, potser hauriem de rebuscar en el mon del jazz, on per cert, es mouen habitualment els membres d’aquesta ska-jazz band. Llàstima que les penuries del mon discogràfic impedisquen tindre més material gravat, ¿on estan aquells que diuen defensar la supervivència de la música per ajudar en aquests casos?

 

Del seu concert destacar l’ apoteòsic final en homenatge a Skatalites junts als membres de la secció de vents de Ki Sap vs Shake it up’s, 5 instruments de vent sonant com un soles que feia la impressió d’ estar davant d’ una Big Band.

 

Per últim entrà en escena el grup més esperat per les més de 200 persones que acudiren al festival, Ki Sap vs Shake it up’s, dos estils diferents baix una mateixa formació, ska i rocksteady instrumental per una banda i reggae i ska contundent amb lletres de profunda crítica social. Més d’una hora d’actuació en la que feren ballar sense descans a un públic entregat.

 

I la cosa no acavà ahí, quedava el concurs de ball ska en el que uns animats participants s’ esforçaren en aconseguir els premis atorgats per un jurat al que li ficaren molt difícil l’ elecció pel gran nivell demostrat. Tanca la nit la festa amb els selectors; Rudies all around estigueren immensos davant un públic exigent i superaren amb matricula les dificultats de punxar música jamaicana en una sala de rock & roll. Per la seua banda La Safa Powah Selectors varen deixar alguna pindoleta interessant d’ ska més actual i del curiós –¿freaky?– ska ye-yé, tot i no ser la seua millor nit.

 

En definitiva, el festival va ser una gran festa de més de 7 hores en els que tant fanàtics de l’estil com molt neofits van gaudir del bon ambient i de la destressa intrepretativa de les bandes participants. Per si algú ho dubtava, si i hagué conga.

 

Que, voleu una segona edició?