Durant 16 anys el Rototom Sunsplash Festival s'ha convertit en la major trobada de música reggae d'Europa, arribant a una mitjana anual de cent trenta mil visitants i portant a la Comunitat de Friuli Venezia Giulia un pacífic exèrcit de públic procedent de fins a 120 països.

A més de ser un interlocutor privilegiat de l'escena reggae jamaicana, el Festival s'ha convertit, per mitjà de les seves activitats col.laterals, en un vàlid portaveu de postulats com la pau, el medi ambient, els drets humans i el desenvolupament sostenible, en el declarat intent de construir "un altre món és possible".

Després de mesos de cerca, el Festival ha escollit Benicàssim com a seu de la propera edició 2010.

La dissetena edició del Rototom Sunsplash serà a Benicàssim, del 21 al 28 d'agost. Molt aviat s'obrirà la venda anticipada d'entrades i d'abonaments, i s'anunciaran els primers artistes en cartell. El Festival mantindrà invariada seva fórmula que conjuga els esdeveniments musicals amb activitats col.laterals com debats, conferències, tallers, exposicions d'art, projeccions de pel lícules i documentals, meditacions i teràpies de benestar, així com totes les iniciatives auto gestionades per les nombroses associacions sense ànim de lucre presents al Festival.