A menys de quatre mesos de la primera edició del Rototom Sunsplash a Benicàssim tenim la primera confirmació d'un elenc d'artistes de prestigi. 

 

El Reggae té les seues arrels a Àfrica, pel que no podia faltar Alpha Blondy, l'artista que més ha ajudat a dur el eggae de les seues arrels a Àfrica. Va descobrir la música a través de jamaicana Bob Marley iBurning Spear en una llarga estada a Nova York en els anys setanta Alpha va regressar a Costa d'Ivori per a convertir-se en la llegenda del Reggae africà a través d'obres mestres com ara Cocody Rock,Apartheid is nazism, Jerusalem iYitzhak Rabin. 

 

Entre els primers artistes confirmats alguns noms importants en la perspectiva històrica:

 

Big Youth és un veritable pioner de l'estile Deejay, estil que va veure als deejays encoratjar als ballarins Dancehall parlant al ritme de música que anunciava els esdeveniments que van conduir al naixement del rap en Estats Units. Amb les tres pedres precioses de color roig, or i verd incrustat en els incisius, Big Youth va ser també un dels primers artistes a fer dreadlocks en públic i d'introduir de forma decidida el Rastafari les seues lletres, fins i tot abans de l'èxit de Bob Marley. 

 

Per la seua part, Bob Andy és un clar exponent del gloriós grup de cantants que van inculcar grans dosis de Soul en el nou ritme del Reggae. Aquest artista va ser membre de la llegendària Paragons en l'època del Rocksteady i solista de StudioOne, amb èxits històrics com ara Feelingsoul, My time o I've  got to goback home. Segons moltes veus autoritzades, la seua Songbook és el millor àlbum que ha produït la discogràfica deClement Coxsone Dodd. 

 

A un passat més proper, però igualment gloriós, pertanyen els Aswad, els "lleons de Ladbroke Grove", un nom fonamental de la històrica escena Roots anglesa. Amb un so molt influenciat en els seus inicis pelsAswad/ Wailers, han ampliat el seuventall musical amb la creació de Roots clàssics que figuren en obres mestres com ara  New Chapter i Showcase, i culmina amb l'himne Warrior Charge, que figura en la banda sonora la pel·lícula Babilònia, en la qual Brinsley Forde, excantant de la banda, va ser el protagonista. En els anys vuitanta i noranta, la música de Aswad és acolorit pel Dancehall i el Soul, mantenint bona part de l'esperit combatiu dels primers anys.

 

Per la seua banda, el present de la música jamaicana ho representen Ginjah,Anthony B, Fantan Mojah i Glen Washington. 

 

Ginjah és un exalumne del gran Beres Hammond: després de llançar el seu pròpia discogràfica en 2007, I Land Music amb la qual va arribar al nombre un eixe mateix any en les llistes de Jamaica amb Music Alone. 

 

Sens dubte el més conegut és Anthony B. En actiu des de principis dels noranta, aquest artista originari de Portmore és un dels sing-jays que suggereix un gran espectacle amb l'equilibri entre la càrrega mística del new roots i la explossivitat i trucs escènics del Dancehall. Després de l'èxit inicial de Fire pon Rome, Anthony B té en el seu haver una llarguísima sèrie d'èxits que han contribuït decisivament a escriure la història de la música jamaicanaen els últims anys. 

 

Fantan Mojah és, sens dubte, un dels millors intèrprets jamaicans de new roots del nou mil·lenni, amb èxits menge Hungryi Hail the King i la demostració de com el Rastafari segueix tenint importància dins del panorama musical i de la societat Reggae. Aquest corpulento Rastaman ja ha demostrat tot el seu potencial en les anteriors aparicions en el festival. Totes les millors cançons de la primera part de la seua carrera figuren en el seu disc debut Hail the King, mentre que el segon CD,Stronger, en 2008, va ser una confirmació més del seu talent. 

 

Tanquem aquest article amb Glen Washington, un veterà especialista en Lovers Style. Glen va començar molt jove a cantar, formant part de la banda de Joe Gibbs en els anys setanta, encara que ha continuat la seua carrera com bateria, acompanyant durant anys als tambors a Cultura, de Joseph 

 

Hill. El seu retorn com cantant va coincidir amb un dels últims èxits de vendes deStudio One, amb la seua obra mestra,Brother to Brother, on Glen interpreta alguns dels ritmes immortals de la discogràfica mare del Reggae. 

 

La primera edició del Rototom Sunsplasha Espanya serà sense cap dubte també una oportunitat per a exportar l'excel·lència del reggae italià. Confirmem per això a Sud Sound System, l'explosiu grup dancehall que ha inflamat sempre a la gent en el festival. Aquest aclamat grup naix a la fi dels anys vuitanta unint el dancehall style jamaicàamb l'exigència d'expressar-se en la seua llengua salentina per a contar la vida i esperances dels jovens de la seua terra. 

 

L'últim capítol d'una fantàstica paràbola artística ha estat el CD 'Dammene ancora' publicat en 2008. Durant aquests dies les ràdios comencen a emetre 'Ho bisogno d'amore', una menuda bestreta del seu nou treball que es publicarà aquest estiu. 

 

En les pròximes setmanes tindrem sucoses novetats dels artistes que participaran en el Rototom 2010